Start Kunskapsbank NIBE Stories Nya NIBE S1256 värmer och kyler familjen Anderssons stora suterränghus
Prata med en expert

Nya NIBE S1256 värmer och kyler familjens stora hus

–Värmepumpen svarar väldigt bra på väderväxlingar och när det gäller att göra varmvatten för duschar, säger Henrik Andersson som själv jobbar i VVS-branschen och vet vad han har rätt att vänta sig av en premiumprodukt från oss.

brunt tegelhus i backe

I ett lummigt villaområde i utkanten av Markaryd bor Henrik och Frida med sina två barn Wilton 7 år och Leon 4 år. Det är ett rymligt suterränghus på 306 m2 från tidigt 60-tal och som byggdes till 1978. Perfekt ur energisynpunkt, med tilläggsisolerad vind och till största delen treglasfönster.

–Vi flyttade in för 9 år sen och trivs jättebra, säger Henrik. Vi håller på att göra om trädgården så därför syns inget av den på bilderna.

Den förre ägaren hade bytt från kombipanna som kördes med pellets/el till bergvärme. Borrhålet var väl tilltaget med 230 meter, så allt var väl förberett när familjen fick möjlighet att vara med i ett av våra fälttest där vi erbjöd familjen att byta ut deras tidigare bergvärmepump till den nya S1256-18. Testet har pågått i ett år och noggranna utvärderingar och analyser har i vanlig ordning gjorts.

–Det passade oss jättebra. Den står i ett eget rum på bottenplan i mitten av huset, men vi hör inte ett ljud. Vi har även kopplat på tillbehöret PCS 44 för passiv kyla, berättar Henrik och fortsätter; i det här rummet förvarar vi också ved till kaminen, en järnkamin som vi eldar en hel del med under vintern.

Den är billigare i drift och ur komfortsynpunkt kan vi inte vara nöjdare.

På en av sovrumväggarna sitter en fläktkonvektor som hämtar kyla nära nog gratis från berget på sommaren.

– Den är go att börja köra redan i maj när solen ligger på och värmer sovrummet och då hjälper vi ju till att ladda borrhålet med värme inför hösten, vilket ger värmepumpen ännu bättre prestanda.

Svarar bra på väderväxlingar

Storleken på huset var helt avgörande. Henrik och Frida ville ha en kraftfull värmepump för att känna sig trygga med att den kan ge ett jämnt och behagligt inomhusklimat året runt.

–Elpatronen har bara gått in en gång och det var när vi satte igång varmvattenproduktionen i samband med installationen, och det har varit minst 14-15 minusgrader i vinter, säger en nöjd Henrik. Värmepumpen svarar väldigt bra på väderomväxlingar och då har jag ändå inte startat väderprognosstyrningen, men det ska jag göra. Nu i april är det ju extra stora temperaturskillnaderna på natt och dag.

Varmvattnet är inställt på lägsta komfortläge men det räcker utmärkt berättar Henrik.

–Vi unnar oss att duscha länge och badar ibland. Den går billigt och ur komfortsynpunkt kan vi inte vara nöjdare. Sen är det ju ett miljövänligare köldmedium också och jag tycker att hållbarhet är viktigt.

Henrik som jobbar på Thimsfors VVS och Oljeservice här i Markaryd har själv gjort rörinstallationen.

–Men NIBE gjorde uppstarten av maskinen och allt har funkat smidigt!

Sovrum villa–Kylan är go att börja köra redan i maj när solen ligger på och värmer sovrummet, säger Henrik och visar fläktkonvektorn i sovrummet en trappa upp.

Järnkoll med RMU och myUplink

På övervåningen sitter den trådlösa rumsgivaren NIBE RMU S40 som hjälper till att hålla önskad temperatur inne. Henrik har kopplat upp värmepumpen mot internet och myUplink och ser flera fördelar med det.

–Det är väldigt bra när det kommer nya uppdateringar, ett klick bara så har jag den nya programvaran. Jag vet att jag kan höja och sänka tempen från mobilen om jag vill, även om vi inte behövt det hittills. Det är också kul att kunna kolla fakta på värmepumpen, köldbärartemperaturer och sånt, men det är ju bara för att jag har så bra siffror!

Villa i Markaryd, Småland

Här bor: Henrik och Frida med barnen Wilton 7 år och Leon 4 år

Byggår: 1963, ett suterränghus i 2 plan som är tillbyggt 1978

Storlek: 306 ㎡

Kalkylerad energiförbrukning: 9 500 kWh

Energilösning: NIBE S1256-18 och passiv kyla NIBE PCS 44, borrhål 230 m, en Contura braskamin 

Henrik Andersson står framför sitt hus