Peter Jakobsson

Tegelugn och frånluftsvärmepump ger bekvämt liv på Gotland

Peter Jakobsson är en av Gotlands många entreprenörer. En man som går sin egen väg och gör saker på sitt eget sätt. När han och sambon Anne bestämde sig för att bygga hus så tänkte man därför lite annorlunda.

Inte minst när det gäller uppvärmning.

– Vi fick tag på en tomt på det man kan kalla Visbys gräddhylla, berättar Peter.

Men det enda man vet om livet är att det inte alltid går som man tänkt sig. Därför bestämde vi oss för att bygga på ett sätt som skulle göra vårt hus intressant för andra om vi bestämde oss för att göra något helt annat i livet.

Ett hus på Gotland måste kännas Gotland. Annars är det iskallt på marknaden.

Peter och Annes hus är byggt som en blandning av ett Gotlandshus, en Skånelänga och ett modernt hus. 200 m² byggt i stenmaterial och med putsade väggar. Helt utan trösklar och med stora ytor och fönster.

– Vi byggde så att jag och min sambo skulle kunna ha var sin arbetsplats i var sin flygel och så en bostad däremellan där vi ses på lunchen…

– Jag har ett kontor och hon en ateljé.

Mitt i huset ligger också den ryska tegelugn som är husets hjärta. Och bakgrunden till att Peter satsade på en NIBE F750 frånluftsvärmepump.

– Jag såg den här ugnen en gång och föll pladask berättar Peter. Idén att kunna elda en stund och sedan leva på den värmen länge är tilltalande.

Men Peter hade en idé. Han ville få värmen från ugnen att räcka ännu längre. Och att den även skulle kunna ge både golvvärme och varmvatten.

Lösningen blev en NIBE F750 frånluftsvärmepump. Ugnen alstrar värme både när man eldar i den, och från de uppvärmda stenarna när elden falnat. Men i och med att huset även är försett med en frånluftsvärmepump så kvarstår effekten ännu längre!

När den uppvärmda luften passerar genom värmepumpen på väg ut så avger den värme i denna. Den varma luften omvandlas till varmt vatten, både i vattenfyllda slingor i golvet och i varmvattenberedaren.

– Det är en suverän kombination, säger Peter.

Elmätaren rör sig knappt och jag får värme som ugnen inte kan ge! Dessutom är den så lätt att sköta att till och med jag förstår kontrollpanelen.

– Jag kan till och med sköta ventilationen och styra allt på distans via mobilen! Och om jag inte orkar eller hinner elda så tar ju NIBE-maskinen ändå vara på den värme som finns i huset ”av sig själv”.

Till och med då så kostar uppvärmningen bara en bråkdel av vad den gör med fjärrvärme eller annat. Dessutom har jag helt sluppit borra eller gräva.

Peter berättar att han haft elräkningar på knappt 1.200 kronor i månaden sedan han flyttade in. Och även om tegelugnen är ett bra komplement så klarar huset sin uppvärmning med enbart NIBE F750 enligt de nya BBR 16 reglerna. Det vill säga max 55 kilowattimmar per kvadratmeter och år för värme och ventilation.

– Det fungerar perfekt.

– Jag kan elda och vara superekonomisk. Eller så kan jag låta bli och vara ekonomisk i alla fall…

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies