Grisuppfödning

Grisar värmer grisar.

Grisuppfödning kräver massor av värme till smågrisar. Men grisarna producerar också en hel del värme – som man bokstavligen talat gödslar med.

Att ta till vara på överskottsenergi från olika processer är ett område som växer oerhört snabbt. En av de branscher som var tidigast ute är lantbruket.

Svinuppfödning är en av de lantbruksnäringar som brukar få stryk i klimatdebatten på grund av det stora energibehovet. En effekt bland annat av att smågrisar behöver mycket värme.

Men nu kan grisarna värma upp sig själva. Med en bergvärmepump vars värmeslingor gjuts in i gödselrännorna blir energiåtgången minimal. Genom att utvinna värme ur svingödsel kan en gård spara in en investering på 600 000 kronor på drygt ett år!

Förr använde man värmelampor, men sedan ett antal år är det golvvärme som gäller. När golvvärmen infördes använde man ofta halmpannor som ”laddades” med stora balar som kördes in med lastmaskiner. Idag är både halm och arbetstid dyrare och därför är det nu allt oftare ”gödselvärme” som används.

Svingödseln håller 37 grader när den är ”ny”. Den värmer upp den omgivande betongen i gödselrännorna till ca 15 grader, och där ligger ”värmesamlande” slangar. Det ger en fantastisk effektivitet eftersom man bara ska ha ca 40 grader ut i värmesystemet.

Den värme som tas ur rännorna påverkar inte gödselns kvalitet. Möjligen betyder den något sänkta temperaturen att avdunstningen av ammoniak och andra gaser minskar något.

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies