Evighetsmaskinen hos NIBE

Paradexempel på hur man kan återvinna processvärme.

Hos NIBE i Markaryd finns ett paradexempel på hur man kan återvinna processvärme. Här återvinner man värmen och sedan återvinner man det man återvunnit också.

Att återvinna processvärme handlar mycket om kreativitet. Att identifiera områden där man har för mycket värme och andra situationer där man har för lite av samma vara. På NIBEs fabrik i Markaryd har man (som sig bör) ett paradexempel på detta.

När gavlarna till tryckkärlen som finns i alla varmvattenberedare ska pressas sker detta under högt tryck i en hydraulpress som då blir mycket varm. Tidigare kyldes denna med fritt flödande uppumpat grundvatten.

Men sedan ett antal år använder man en 30 kW värmepump till att dra bort värmen från kylvattnet. När det kalla vattnet når värmepumpen håller det ca 20 °C och detta ”pumpas upp” till ca 50 °C.

Det 50 gradiga vattnet används sedan till att tvätta de nyligen pressade gavlarna rena från fett och olja som kommit på i samband med pressningen. När gavlarna är tvättade är de också uppvärmda av det varma vattnet.

När de slutligen blåses torra värms följaktligen ventilationsluften upp. Den uppvärmda luften blåses sedan igenom ett luft/vattenbatteri som gör om ”varmluften till varmvatten” som sedan leds genom ytterligare 2 x 30 kW värmepumpar som även de producerar varmvatten till tvättningen.

– De flesta industrier har någon form av process som levererar överskottsvärme, säger Per Törnkvist på NIBE.

– Identifierar man sedan ett behov av värme någon annan stans så är det bara att koppla på en värmepump och börja tjäna pengar.

System:

Överskottsvärme från hydraulpress används till att skapa varmvatten för tvättning av gavlar till varmvattenberedare. Även uppvärmd ventilationsluft från
torkningen av dessa återanvänds.

Värmepumpar:

3 st FIGHTER 1310 (3 x 30 kW)

Övrigt:

Luft/vatten-batteri för överföring av luftvärme till vattenvärme.

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies