Esrange i Kiruna

Bergvärmepumpar på rymdbasen Esrange i Kiruna.

På rymdbasen Esrange i Kiruna har man gjort en miljonsatsning på bergvärme. Numera värms hela hotellet där rymdforskarna bor med bergvärme. 15 borrhål och tre seriekopplade NIBE Fighter 1320 ser till att temperaturer ned till - 30°C - 35°C inte är några som helst problem.

Esrange är något så unikt som en svensk rymdbas. Från anläggningen i nordligaste Sverige sänder man upp sondraketer och höghöjdsballonger. Där finns också markstationer för satellitstyrning och satellitdatamottagning.

– Detta är en av landets större bergvärmeanläggningar, säger Ingemar Johnsson regionchef på NIBE.

Med 97 enkelrum plus gemensamma utrymmen tar hotellet emot forskare och kunder från världens alla hörn. Total yta är 2600 kvadratmeter.

Från början värmdes hotellet med en elpanna. Men när man byggde ut 2004 hade energipriserna skjutit i höjden och man började fundera på bergvärme.

– Vi insåg snabbt att det skulle bli ekonomiskt lönsamt för oss att satsa på bergvärme, säger Hans Fjellborg, ansvarig för fastighetsförvaltningen på Esrange.

Totalt gick investeringen i bergvärme på 1,5 miljoner kr. En investering som man räknade med skulle ha betalat sig själv efter tio, elva år i intjänade elkostnader.

– Faktum är att pay-off tiden kommer att bli ännu kortare. Elpriserna har stigit sedan vi installerade bergvärme och det ser ut som att de fortsätter uppåt, säger Hans Fjellborg.

– Vi sparar runt 270 000 kilowattimmar per år. Det blir runt 200 000 kr per år med dagens energipris!

Något som betyder att investeringen kommer att vara betald på ca 7-8 år. Därefter är det ren vinst.

Femton borrhål på vardera 170 meters djup har borrats på en yta som är 100 x 100 meter. Femton meter under marken finns grundvattnen i samtliga hål och slangarna ligger oisolerade ner i jorden. På så sätt tar man även upp den värme som finns i marken.

Tre seriekopplade Fighter 1320 på 40kW var ger tillsammans 120 kW. En effekt som klarar värmebehovet för hela anläggningen ända ner till -30°C - 35° C.

Fakta

Anläggning: Esrange, Kiruna
Värmepumpar: 3 x Fighter 1320 (40 kW)
Uppvärmd yta: 2600 m² hotell
Värmekälla: 15 borrhål
Besparing: Ca 270 000 kWh per år

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies