Biltema

Biltema växer så det knakar – med NIBE.

Biltema växer så det står härliga till. Det som från början var en källarbutik och en katalog är idag 68 varuhus som tillsammans omsätter fem miljarder kronor. Men detta är bara början. Inom fyra till fem år räknar man med att ha dubblerat både antalet varuhus och sin omsättning.

Då gäller det att hålla kostnaderna i örat. Och det gör man. Bland annat genom att använda NIBE bergvärmepumpar för både uppvärmning och kyla.

– Biltema är ett företag där låga priser är en mycket viktig del av hela affärsidén. Då är det viktigt att man även håller nere sina kostnader.

Redan idag är bergvärmeförsedda varuhus igång i sju olika städer! Trots att det ena ligger mer eller mindre granne med det lokala fjärrvärmeverket så har ändå bergvärme blivit den uppvärmningsform man valt.

– Det handlar mycket om att man vill ha handlingsfrihet i framtiden.

– Med fjärrvärme så binder man sig till en partner och en typ av värme. Med bergvärme så är allt som krävs el. Och den kan man till och med producera själv om man vill…

– En annan aspekt som gjort att detta är den lösning som Biltema valt är möjligheten till kyla. Även om det sällan är väldigt varmt i Sverige så inser ändå allt fl er att för höga temperaturer sänker både försäljning och produktivitet.

I sina tidigare varuhus har Biltema bara haft mindre luftkonditioneringsanläggningar på kontor och i mötesrum och liknande. Men från och med nu så får man alltså möjlighet att ge svalka i hela varuhuset.

– Frikyla blir allt viktigare för de som har kommersiella fastigheter.

Man räknar med att varje meter borrhål ger ca 25 watt frikyla och idag finns det allt fler som faktiskt dimensionerar sina borrhål för att få rätt mängd kyla. Även om det är en överdimensionering ur värmesynpunkt.

– Frikyla är ju en fantastisk lösning som ger tusentals watt kyla utan i stort sett någon energiförbrukning alls!

NIBE bergvärme är idag installerat i varuhusen i Umeå, Örebro Västervik, Helsingborg, Växjö, Kalmar och Värnamo. Samt projekterat i ytterligare ett antal.

Fakta

NAMN: Biltema

ORT: Örebro

VARUHUS: ca 4 500 kvm

UPPVÄRMNING: 3 X NIBE F1330-40, frikyla, ca 2000 m borrhål

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies