Bäckaskogs slott

Ståndmässig jordvärme på Bäckaskogs slott.

Strax utanför Kristianstad ligger Bäckaskogs slott – kanske mest känt som Karl XV’s sommarresidens. Idag är slottet och dess makalösa rosenträdgård öppet för allmänheten med hotell, restaurang och konferensanläggning. Det allra mesta uppvärmt med ytjordvärme.

Bäckaskogs slott är idag en året-runt verksamhet med massor av aktiviteter; Festlokaler, två restauranger och en hotelldel med 130 bäddar i 67 rum. Totalt besöks slottet varje år av ca 130.000 besökare som tas om hand av 31 anställda. Men gamla slott är dyra i drift. Inte minst när det gäller uppvärmning. Samtidigt ställs det stora antikvariska krav.

I och med att fastighetsägaren – staten – har sagt att man ska bygga bort oljeberoendet så krävdes en nyinvestering.
Uppvärmningssystem för fastigheter i den här storleken kräver nästan egna byggnader för att härbärgera pannor och liknande om man till exempel ska elda med flis, spannmål eller halm.

Det fungerar inte i en slottsmiljö, och dessutom kräver det en hel del arbete.

Valet föll till slut på värmepumpar. Och eftersom det finns gott om mark runt slottet så valde man att satsa på ytjordvärme. Något som är vanligt i Skåne och som i de flesta klimat ger lika hög besparing som borrad bergvärme.

Den första byggnaden som försågs med värmepump var annexet Möllan med 15 rum. Här installerades en NIBE FIGHTER 1320 på 30 kW redan för 3,5 år sedan. 4 slingor om vardera 500 meter grävdes ner i en hästhage och levererar all värme som krävs.

En kort tid därefter försågs också själva slottet med ett nytt uppvärmningssystem. Även detta med NIBE FIGHTER 1320 som värmekälla. Tre 40 kW värmepumpar hämtar värme ur totalt 7,5 km ytjordslang fördelad på 15 slingor och tre fördelningsbrunnar.

– Det hela har fungerat utmärkt, säger Anders Hervius som är VD.
– Så bra att vi just nu tittar på att installera ännu fler system i andra byggnader.

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Kontakta din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under support eller på telefon 0433-73000.

Information om Cookies