Klackabackens Bryggeri

Kall öl ger varma kontor.

Klackabackens Bryggeri utanför Kristianstad är ett av landets mer framgångsrika mikrobryggerier. I vintras tog man ett stort steg och 10-dubblade sin produk- tion i ett helt nytt bryggeri med en årskapacitet på 500.000 liter. Och det unika är att samma värmepump som ger Klackabackem varmt vatten och varmt kontor också håller ölen kall! Eller snarare tvärtom... 

EN VÄRMEPUMP GER värme på en plats och sänker temperatu- ren på en annan. Det är själva grunden i tekniken och knepet är att hitta en plats där temperatursänkningen inte gör någon skada – som till exempel i ett borrhål.

I den installation som Hässleholmsföretaget Teokyl har tagit fram för Klackabacken är det istället kylan som står i centrum.

En NIBE F1255 värmepump har sin kollektor placerad i manteln på de dubbelmantlade stora jästankarna och köldbäraren går genom en NIBE UKV 200 ackumulatortank som även är godkänd för kyla. Genom tillbehöret NIBE ACS 45 för aktiv kyla är det behovet av kyla som styr när värmepumpen går igång och med vilken effekt den ska kyla med. Det sistnämnda är möjligt tack vare inverterstyrningen. Den värme som då skapas i värmepum- pen används till att värma upp lokaler eller varmvatten och först därefter förs eventuellt överskott bort genom en kylmediekylare utomhus. Skulle anläggningen inte vara i drift när värme behövs, går värmepumpen över till drift med elpatron.

Allt är byggt med standardprodukter direkt från lager.

– I en vanlig kylanläggning är ju all värme spillvärme, säger Stefan Ohlsson på Teokyl.

– Men här drar vi nytta av den och får all värme som behövs mer eller gratis samtidigt som vi har en kostnadseffektiv kylprocess. 

KLACKABACKENS 7 JÄSTANKAR innehåller alla öl som befinner sig i olika stadier i processen, och där temperaturkraven är helt olika. En tank kan ha behov av 2 grader och ett annat av 17. Genom shuntning blandas köldbärare av olika temperatur så att varje tank får exakt rätt kyla. 

Genom att värmepumpen är uppkopplad med NIBE Uplink får både bryggmästare och installatör full kontroll över både kyltemperatur, eventuella larm
och andra parametrar. 

– Här kan man verkligen säga att inget värmer så mycket som en kall öl, avslutar Stefan.

Kundservice

Har du frågor kring din NIBE-produkt? Då rekommenderar vi att du kontaktar din installatör eller det företag du köpt produkten av. Hjälp finns också under SUPPORT.

I annat fall når du oss på tel: 27/04/17 08:15 Just nu har vi problem med inkommande samtal. Vänligen försök igen eller maila.

 

 

Information om Cookies
Webplatskarta